Skip to content

Keselamatan & Peraturan

Keselamatan Anda adalah Keutamaan Utama Kami!

 1. Kami menawarkan pelbagai aktiviti berasaskan air yang sesuai untuk semua peringkat umur dan tahap kebolehan berenang. Had ketinggian telah dipaparkan dan perlu dipatuhi di setiap tarikan. Kanak-kanak di bawah 12 tahun perlu diiringi oleh seorang dewasa yang berusia 18 tahun ke atas pada setiap masa. Bagi kanak-kanak berusia 12 tahun ke atas, seorang dewasa yang memahami tahap kebolehan berenang mereka perlu mengawasi mereka serta memilih permainan yang sesuai untuk mereka.
 2. Hanya anda yang tahu tahap kemahiran berenang anda sendiri, anak anda, atau sesiapa yang anda sedang mengawasi. Kami sangat mengesyorkan semua tetamu yang berusia di bawah 3 kaki atau yang lemah atau tidak pandai berenang untuk memakai jaket keselamatan yang diluluskan di tempat yang sesuai. Di kolam ombak dan Sungai 'Lazy & Crazy', semua tetamu yang berusia di bawah 3 kaki TIDAK boleh dipisahkan dari pengawasan dewasa dan DIWAJIBKAN memakai jaket keselamatan. Kami menegaskan agar ibu bapa menjaga anak-anak mereka dengan dekat untuk pengawasan rapat semasa aktiviti air. Jika ragu-ragu, pakailah jaket keselamatan! Jaket keselamatan boleh didapati di seluruh taman.
 3. Baju renang wajib digunakan di semua tapak permainan dan tarikan.
 4. Dilarang menyelam di mana-mana kolam renang atau tarikan di taman.
 5. Untuk keselamatan anda, sila ikuti semua arahan yang diberikan oleh penyelamat nyawa (life guard), pembantu, atau kakitangan yang diberi kuasa.
 6. Sila mandi sebelum memasuki kolam renang dan gelongsor air.
 7. Melaka Wonderland tidak membenarkan pakaian mandi dengan: tali pinggang, gesper, peniti, paku, logam apa pun, atau seluar jeans yang dipotong.
 8. Melaka Wonderland mengutamakan keselamatan anda! Oleh itu, kami tidak membenarkan balang kaca, peti sejuk, peti ais, makanan atau minuman sebarang jenis dibawa masuk ke dalam taman. Merokok, makan atau minum adalah tidak dibenarkan di mana-mana dalam lingkungan 3 meter dari tepi kolam renang dan kawasan gelongsor air.
 9. Dilarang berlari, terjun dan bermain kasar pada bila-bila masa!
 10. Cermin mata selam, cermin mata renang, pelitup muka, sirip renang dan styrofoam tidak dibenarkan di kolam renang. Individu yang memakai cermin mata harus memakai tali getah untuk mengikuti aktiviti air.
 11. Individu yang menghidap atau dijangkiti penyakit berjangkit tidak dibenarkan menggunakan kolam renang dan gelongsor air.
 12. Tetamu yang di bawah pengaruh arak, dadah, atau ubat-ubatan, atau mereka yang berada dalam keadaan tidak stabil adalah tidak dibenarkan menggunakan gelongsor air atau memasuki kolam renang.
 13. Para tetamu dinasihatkan untuk meninggalkan kolam renang ketika berlakunya ribut petir atau kegagalan elektrik, dan diwajibkan berbuat demikian jika diminta oleh pengawal renang, pembantu, atau mana-mana kakitangan yang diberi kuasa. Jika keadaan ribut petir atau kegagalan elektrik berlarutan, pihak pengurusan Taman Tema Melaka Wonderland berhak menutup kemudahan akuatik atau taman pada bila-bila masa demi keselamatan. Tiada pembayaran balik atau pampasan akan diberikan atas sebab cuaca buruk.
 14. Tetamu tidak dibenarkan mengusik peralatan atau jentera di dalam premis taman tema.
 15. Wanita hamil, individu yang mempunyai penyakit kronik, atau mengalami masalah sakit kepala, leher dan belakang adalah tidak dibenarkan menggunakan gelongsor air.
 16. Setiap individu perlu menilai keupayaan diri untuk mengambil bahagian dalam mana-mana permainan atau tarikan.
 17. Penggunaan kata-kata kesat atau bahasa yang kasar tidak dibenarkan di mana-mana tempat dalam kawasan taman.
 18. Pihak pengurusan taman tema tidak akan bertanggungjawab atas sebarang kecederaan, kemalangan, kehilangan atau kerosakan apa pun yang timbul daripada penggunaan kemudahan ini, termasuk kelalaian staf di premis taman atau disebabkan oleh kelalaian tetamu sendiri.
 19. Anak lelaki berumur 4 tahun dan ke atas tidak dibenarkan masuk ke bilik persalinan wanita.
 20. Semua pengunjung diarahkan untuk mematuhi kod pakaian yang dipaparkan di kolam renang dan gelongsor air.
 21. Sila patuhi semua peraturan keselamatan dan ambil perhatian terhadap semua amaran, sama ada secara lisan atau bertulis.
 22. Pihak pengurusan berhak untuk mengehadkan kemasukan kepada mana-mana individu yang melanggar peraturan taman.
 23. Kanak-kanak di bawah 12 tahun mesti diiringi oleh dewasa berumur 18 tahun dan ke atas.
 24. Gelongsor dan struktur permainan kami menepati garis panduan keselamatan dan piawaian ketat. Setiap gelongsor dan struktur mempunyai garis panduan keselamatan yang tersendiri dan jelas dipaparkan di seluruh taman air. Pasukan penyelenggaraan kami sentiasa memantau sistem mekanikal dan kualiti air.
 1. Semua pengunjung diarahkan untuk mematuhi kod pakaian yang dipaparkan di kolam renang dan gelongsor air.
 2. Sila mandi sebelum memasuki kolam renang dan gelongsor air.
 3. Makan, minum dan merokok adalah dilarang di dalam lingkungan 3 meter dari pinggir kolam renang dan kawasan gelongsor air.
 4. Berlari, menyelam dan bermain kasar adalah tidak dibenarkan.
 5. Kanak-kanak di bawah 12 tahun mesti diiringi oleh dewasa berumur 18 tahun dan ke atas.
 6. Anak lelaki berumur 4 tahun dan ke atas tidak dibenarkan masuk ke bilik persalinan wanita.
 7. Haiwan peliharaan tidak dibenarkan memasuki premis taman tema.
 8. Makanan dan minuman dari luar tidak dibenarkan masuk ke dalam taman tema.
 9. Adalah wajib untuk mengikut arahan yang diberikan oleh pengawal keselamatan, pembantu, atau kakitangan yang diberi kuasa demi keselamatan anda.
 10. Individu yang menghidap penyakit berjangkit adalah dilarang daripada menggunakan kolam renang dan gelongsor air.
 11. Tetamu yang di bawah pengaruh arak, dadah, atau ubat-ubatan, atau mereka yang berada dalam keadaan tidak stabil adalah tidak dibenarkan menggunakan gelongsor air atau memasuki kolam renang.
 12. Wanita hamil, pesakit jantung atau individu yang mengalami masalah sakit belakang tidak dibenarkan menggunakan gelongsor air.
 13. Tetamu tidak dibenarkan mengusik peralatan atau jentera di dalam premis taman tema.
 14. Tetamu dinasihatkan untuk meninggalkan kolam renang semasa ribut petir atau kegagalan elektrik, atas permintaan pengawal keselamatan, pembantu, atau kakitangan yang diberi kuasa.
 15. Pelitup muka, sirip renang, dan produk styrofoam adalah dilarang di dalam kolam renang.
 16. Pihak pengurusan berhak untuk mengehadkan kemasukan kepada mana-mana individu yang melanggar peraturan taman.
 17. Sekiranya berlaku ribut petir yang berterusan atau kegagalan bekalan elektrik, pihak pengurusan akan menutup kemudahan akuatik atau taman demi keselamatan tanpa pembayaran balik.
 18. Pihak pengurusan tidak akan bertanggungjawab atas sebarang kecederaan, kemalangan, kerugian, atau kerosakan yang timbul daripada penggunaan kemudahan taman, termasuk kelalaian oleh kakitangan atau tetamu.

Taman Tema & Resort Melaka Wonderland

Lot PT 17178, Lebuh Ayer Keroh,
Hang Tuah Jaya,
75450 Ayer Keroh, Melaka.

Untuk Pertanyaan Am & Korporat
tube ride 1
pedal boat

Making an Enquiry

X
X